Educatie

In 2006 vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen dansers van Het Nationale Ballet, danstheatergroep Don’t Hit Mama en jongeren van scholen voor voortgezet onderwijs uit de Amsterdamse Bijlmer. De voorstelling die hieruit voortkwam gaf een mengeling te zien van klassiek ballet met vormen van street dance, hiphop en Afro-Amerikaanse dans, gebaseerd op thema’s uit Het Zwanenmeer. Uit verhalen van jonge Bijlmer-scholieren, thema’s uit het Zwanenmeer en persoonlijke verhalen van de balletdansers ontstond Zwanenmeer Bijlmermeer, een ongepolijste, oprechte ontmoeting tussen twee verschillende (dans)werelden.

In tien uitverkochte voorstellingen in Het Muziektheater in Amsterdam bezochten veel jongeren en volwassenen voor het eerst een balletvoorstelling en kwamen liefhebbers van klassiek ballet in aanraking met moderne dansvormen.

Zwanenmeer Bijlmermeer II

In elke stad waar Zwanenmeer Bijlmermeer II te zien is, wordt de voorstelling door een school ‘geadopteerd’. Een klas van die school start een project dat moet resulteren in een filmpje, waarin dans een grote rol speelt. Deze filmclip gaat deel uitmaken van de voorstelling.
De voorstelling wordt uitgevoerd door vier dansers van Het Nationale Ballet, zes dansers van Danstheatergroep Don’t HitMama en twee dansers van ROC/MBO dansopleiding in Amsterdam. In de voorstelling wordt het op school opgenomen filmpje van de dansende jongeren geprojecteerd. De dansers op het toneel reageren daar ‘live’ op.

Educatief team

Voor de organisatie en uitvoering van Zwanenmeer Bijlmermeer II tekenen Nita Liem, Bart Deuss en dansdocenten van danstheatergroep Don’t Hit Mama; Titia Bouwmeester en Ted van Leeuwen van 5eKwartier; Lin van Ellinckhuijsen en dansdocenten van de Educatieve Dienst van Het Muziektheater, beeldend kunstenaars en stagiaires van Kunstenaar&Co, Amsterdam.

Leave a Reply