5eKwartier: het bijzondere in het gewone

Zwanenmeer Bijlmermeer II is groter dan de voorstelling alleen. In elke stad waar wordt opgetreden, heeft een school de voorstelling ‘geadopteerd’. Deze scholen werken mee aan een bijzonder educatief project dat resulteert in enkele filmpjes waarin dans en muziek een grote rol spelen. De filmpjes worden gemaakt onder begeleiding van Het 5eKwartier.

Zwanenmeer Bijlmermeer II is groter dan de voorstelling alleen. In elke stad waar wordt opgetreden, heeft een school de voorstelling ‘geadopteerd’. Deze scholen werken mee aan een bijzonder educatief project dat resulteert in enkele filmpjes waarin dans en muziek een grote rol spelen. Op tweeëntwintig VMBO-scholen en ROC’s komt een speciaal ‘educatieteam’ twee dagen op bezoek, voordat de voorstelling die steden aandoet. De Nationale Balletacademie levert drie klassiek geschoolde danseressen, dansdocenten van Don’t Hit Mama geven een hiphopworkshop.

Kunstenaarscollectief het 5eKwartier verzorgt niet alleen een speciale muziekworkshop, maar staat bovenal garant voor het registreren en monteren van het uiteindelijke resultaat: de dansfilms die meereizen met de voorstelling. Net als in de voorstelling gaat het ook in dit educatieve project om de ontmoeting tussen klassiek ballet en Afro-Amerikaanse dansstijlen. Het daagt de deelnemers uit om verder te kijken dan de buitenkant, en niet alleen te kijken met hun ogen maar ook met gevoel, beweging en ritme.

Naast deze uitgebreide workshop krijgen deze scholen een rondleiding door Het Muziektheater -de Amsterdamse thuishaven van Het Nationale Ballet – met een kijkje achter de schermen en wonen ze een balletrepetitie bij. Voor alle andere scholen die niet deelnemen aan dit project heeft de afdeling Educatie van Het Muziektheater een uitgebreid lesprogramma samengesteld dat bestaat uit diverse opdrachten en filmfragmenten.

Het 5eKwartier ontwikkelt sinds 2004 kleurrijke projecten in diverse gemeenschappen in Nederland. ‘Ik zoek altijd naar het bijzondere in het gewone, naar verhalen die mij raken,’ zegt Titia Bouwmeester, regisseur en artistiek leider van het 5eKwartier. ‘Daarom werk ik bij voorkeur op plekken die nieuw voor mij zijn, waar ik mij kan verbazen over het alledaagse.’

Het 5eKwartier maakt kunst op plekken met een noodzaak voor verbeelding. Ze ontwikkelt theatrale vormen om lokale verhalen en muziek te delen met een breed publiek. Het gezelschap combineert film en (live) muziek in een bijzondere enscenering. Zo werken kunstenaars en muzikanten nauw samen met mensen uit de gemeenschap aan een spannend artistiek proces. Of, in de woorden van de medeoprichter, muzikant en componist Ted van Leeuwen: ‘Ik houd ervan om verbanden aan te brengen tussen amateurs en professionals, tussen disciplines, tussen muziek en ander geluid, tussen idee en praktijk, tussen hightech en lowtech.
Ik speel alles wat los en vast zit, of het nou een kammetje met een vloeitje is of een computer met samples; het gaat mij om de zeggingskracht.’

5eKwartier werkte eerder samen met Don’t Hit Mama aan de voorstelling Rent a Granny: een theatraal verslag van de ontmoeting van oma’s en jongeren uit Amsterdam-Zuidoost.