De planning van de activiteiten

Begin oktober 2008 was er een bijeenkomst in Het Muziektheater in Amsterdam voor docenten van de deelnemende scholen. De docenten ontvingen bij die gelegenheid een informatiemap , een dvd met videobeelden van dans, informatie over Afro-Amerikaanse dans en klassiek ballet, en suggesties voor opdrachten en onderzoek in de klas met de leerlingen.De docenten kregen instructie hoe het materiaal te gebruiken ter voorbereiding op het voorstellingsbezoek.

In de periode september 2008 – januari 2009 bezoekt 5eKwartier (een cameraman, choreograaf en danseres) de klas in school. Samen met de klas wordt gewerkt aan de opzet van een filmpje en een choreografie.

Het blikveld van jongeren wordt vergroot door hen open te stellen voor andere dan bij hen geijkte kunstvormen. Het programma biedt handvatten om dansvormen, -poses en –posities te doorgronden, en biedt vingeroefeningen in het maken van een choreografie. De wereld van het klassieke ballet en de Afro-Amerikaanse dansstijl ontmoeten elkaar tijdens deze workshop. Door 5eKwartier worden later beeld en geluid samengevoegd tot een filmpje dat onderdeel zal uitmaken van de voorstelling.

In diezelfde periode, na de komst van 5eKwartier, bezoekt de klas hetMuziektheater. Op het programma staan de volgende activiteiten: een rondleiding door Het Muziektheater met een kijkje achter de schermen en het bijwonen van een repetitie van Het Nationale Ballet. Daarna volgt nog een verrassende workshop.

In de periode februari–april 2009 bezoeken de leerlingen de voorstelling in een van de deelnemende theaters.

Voor scholen die ook geïnteresseerd zijn:

Voor Zwanenmeer Bijlmermeer II wordt a € 25,- een lespakket ontwikkeld dat beschikbaar is voor alle klassen die geïntereseerd zijn. Van het pakket, vol fotomateriaal op cd, maakt ook de dvd ‘What’s next in dance’ deel uit, evenals een artikel van reisseur Nita Liem. De dvd gaat over danstrainingen van klassieke dansers en breakdansers die hun gezamenlijke passie delen: dansen.
Het is daarnaast mogelijk om met de klas een rondleiding te boeken in Het Muziektheater en de dansers van Het Nationale Ballet te zien trainen. De school kan een dansworkshop boeken in de eigen school, gegeven door een danser van Don’t Hit Mama en/of een dansdocent van de Educatieve Dienst van Het Nationale Ballet.

Publiciteit

Het is mogelijk om met de leerlingen een ‘PR-project’ uit te voeren. Zij gaan dan zelf een deel van de publiciteit verzorgen rondom de voorstelling, soms in samenwerkingmet de schouwburg waar de voorstelling plaatsvindt. Dit wordt georganiseerd door de Educatieve Dienst van Het Muziektheater in samenwerkingmet de school en contactpersonen van de theaters. Meer informatie staat in het lespakket.