Meer Zwanen in de Bijlmermeer?

Toen Ted Brandsen me een paar jaar geleden vertelde dat Het Nationale Ballet ‘ons’ Zwanenmeer als workshopproject in combinatie met onder andere jonge hiphop- en / of breakdancers uit de Bijlmer wilde brengen, had ik daar aanvankelijk een hard hoofd in. Want wat zouden jonge Bijlmerianen nu met zo’n oudbakken sprookjesgeschiedenis kunnen – willen – beginnen? Zouden ze daar nu echt interesse voor hebben? Of werd de titel alleen gebruikt als publiekstrekker: ‘Zwaan’ is ‘Pavlova’, is ‘Ballet’ is ‘Zwanenmeer’, is ‘mooie plaatjes’ en dus: ‘mooie muziek’? Ik moet bekennen dat ik het project destijds niet heb bijgewoond, maar begrijp uit de komende herhaling dat het succesvol genoeg is gebleken om binnenkort een tweede vlucht ‘Bijlmerzwanen’ te starten.

Ondertussen heb ik echter ook bij een paar evenementen kennis kunnen maken met een aantal hiphop-, street- en breakdancers uit Den Haag en was ik na die kennismaking als verslaafd aan de buis gekluisterd als So you think you can dance? werd uitgezonden – een titel die ik overigens aanmatigend vond. Wat mij betreft had het beter So you think you can judge? kunnen heten, want gedánst werd er, dat de brokken eraf vlogen, terwijl de Nederlandse juryleden bitter weinig zinvol commentaar te leveren hadden. Het indrukwekkende, virtuoze en doorleefde werk van de dansers bracht me totaal van mijn stuk: die muzikaliteit, snelheid, coördinatie, allemachtig! Jonge mensen die soms zelfs zonder opleiding absolute perfectie lieten zien, in een absolute behoefte om via beweging te communiceren of elkaar op een
kameraadschappelijke manier trachtten te overtroeven of op te hitsen: in veel opzichten waren het hoopgevende ervaringen. Mijn les geleerd dus: bij de volgende ‘hiphop-zwanen’ – wat dat ook moge zijn – wil ik zeker aanwezig zijn. Succes hoef ik hen nauwelijks te wensen, want dat lijkt me gegarandeerd. Ónze les: er valt veel te leren van die jonge Bijlmer(?) – dansers, die hoe dan ook willen, nee móeten dansen; een dansvreugde om jaloers op te zijn.

Rudi van Dantzig

Rudi van Dantzig was meer dan 20 jaar de artistiek leider van Het Nationale Ballet. Hij maakte talloze balletten, waaronder avondvullende klassiekers als Het Zwanenmeer, Romeo en Julia en all time favorite Notenkraker & Muizenkoning.

Leave a Reply